FOU PARLE – SENTIMENTALSJUKHUSET

Artiest info
Website
facebook
Label: Paraply Records
Info: Hemifran

“Sentimentalsjukhuset” is een full-cd van de Zweedse zanger, songschrijver en gitarist Fou Parle (aka Mikael R. Karlsson), een muzikant die als sinds het begin van de jaren ’80 meedraait in de Zweedse punkscène, te beginnen in de punkgroep ‘Råttorna’, één van de allereerste Zweedse punkbands die zijn basis had in Borås, de thuishaven van Fou Parle.

Enkele jaartjes geleden besloot ‘Råttorna’ om er mee op te houden en Fou Parle dacht dat daarmee ook een einde was gekomen aan zijn muzikale carrière. Maar omdat het bloed kruipt waar het niet kan gaan nam hij toch opnieuw een gitaar ter hand en begon hij eigen folk- en rootsliedjes in de Zweedse taal te componeren. Toen hij daar genoeg nummers van had geschreven werd besloten om de beste songs uit het nieuwe aanbod op te nemen op een eerste soloalbum dat nu op de platenmarkt verschijnt onder de titel “Sentimentalsjukhuset”.

Fou Parle schreef de vaak wat donkere teksten en de muziek van alle tracks en speelt zelf bij de opname ook op gitaar en piano, terwijl basgitaar, synthesizer en drums worden bespeeld door Dan Johansson en we ook de klanken van een door Ann-Mari Hagström bespeelde cello kunnen horen in enkele nummers. In totaal twaalf songs die helemaal niets meer met punkmuziek te maken hebben werden verzameld op deze plaat.

Maar zoals in het verleden wel vaker het geval was kunnen we u omwille van de taalonkunde van het Zweeds niets zinnigs vertellen over de tekstuele inhoud van deze liedjes. Op het vlak van de muziek bij deze twaalf nummers kunnen we u echter wel nog meegeven dat die dikwijls heel aangenaam klinkt bij mooie gearrangeerde songs als “Berlin”, “Jag Super Mig Full”, “Utopia”, “När Allting Hotar”, het rockende “Solen Går Ner Över Kampen Och Revolutionen”, het akoestische “En Vanlig Söndagsmorgon” en de albumtiteltrack “Sentimentalsjukhuset”. Maar wat al die titels mogen betekenen kunnen we u wegens onze linguistieke beperking jammer genoeg niet vertellen.

(valsam)
“Coming from the Swedish punk scene as longtime member of the punk band ‘Råttorna’ from Borås, their singer-songwriter Fou Parle has now decided to launch a first solo record ‘Sentimentalsjukhuset’ with twelve self-penned songs in the Swedish language. His music style has switched completely from punk rock to folk, roots and Americana and this makes this nicely arranged album to something very recommendable for the many fans of these genres.“ – www.rootstime.be